Gąbki i zmywaki kuchenne są wykorzystywane przez nas każdego dnia. Myjemy nimi brudne naczynia, szorujemy przypalone garnki, często przecieramy nimi również zlew. Bez nich trudno byłoby usunąć z powierzchni przedmiotów trudniejsze zabrudzenia. Czystość w kuchni to jednak nie tylko zabrudzenia widoczne dla oka, ale również szereg zanieczyszczeń, które są dla nas niewidoczne. A te osadzają się również na akcesoriach służących do czyszczenia, które są narażone na rozwój różnorodnych bakterii. Dlatego też bardzo ważne jest, aby regularnie czyścić również gąbki i zmywaki kuchenne.
Jak już zostało wspomniane, gąbki i zmywaki wykorzystywane są w kuchniach niemal codziennie, nawet w gospodarstwach domowych wyposażonych w zmywarkę. Sięgamy po nie, gdy trzeba umyć przypaloną patelnię, przetrzeć blat lub kuchenkę, doczyścić niezbędne w danym momencie naczynie. Po użyciu gąbkę dokładnie płuczemy, a następnie odkładamy na powierzchnię zlewu. Niestety nawet po dokładnym wypłukaniu może pozostawać na niej trochę resztek jedzenia. Po pewnym czasie zaczynają się na niej rozwijać bakterie, często nawet pojawia się nieprzyjemny zapach. Wówczas najczęściej taka gąbka lub zmywak lądują w koszu. Jest to jakieś rozwiązanie, jednak niezbyt oszczędne. Znacznie lepiej będzie po prostu dobrze umyć gąbkę. W jaki sposób? Możliwości jest kilka, a są one proste, szybkie i tanie!
Wróć do bloga